Zalety kuchni śródziemnomorskiej

Badania potwierdziły, że osoby, które odżywiają się na sposób śródziemnomorski rzadziej chorują i żyją dłużej.

Kuchnia śródziemnomorska wzmacnia system odpornościowy, pozwala zachować kondycję fizyczną i doskonałe samopoczucie. Dieta bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a zwłaszcza na nasz układ krwionośny i serce, hamuje rozwój miażdżycy
i chroni przed wieloma nowotworami. Wszystko wynika z małej ilości tłuszczy, dużej ilości warzyw, owoców i ryb.

Wpływa to oczywiście korzystnie zarówno na naszą wagę, jak i kondycję naszych żył, ciśnienie krwi czy poziom cukru we krwi. Dieta jest bogata w nienasycone tłuszcze, występujące w oliwie z oliwek i kwasy omega 3 występujące w rybach, które korzystnie wpływają na kondycję naszych żył obniżając poziom trójglicerydów. Z kolei z warzyw i owoców pochodzą witaminy, minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze.