Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska kładzie przede wszystkim nacisk na pokarmy świeże, mało przetworzone i najlepiej pochodzenia lokalnego, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy. Dieta ta zaliczana jest do tzw. diet naturalnych – co oznacza, że można stosować ją całe życie! Dieta śródziemnomorska nie jest jakimś specyficznym planem czy programem dietetycznym, ale stylem życia, do którego będziemy Państwa zachęcać.

Pragniemy zaserwować Państwu zdrowe, zróżnicowane, kolorowe i przede wszystkim smakowite posiłki. Serdecznie zapraszamy w podróż smakową po Grecji, Włoszech i Hiszpanii - czyli niech żyje kuchnia śródziemnomorska!

Dietę śródziemnomorską najlepiej opisać za pomocą kilku przymiotników: bardzo różnorodna, smaczna, lekka, prosta i bardzo zdrowa. Specyfiką kuchni śródziemnomorskiej traktowanej całościowo jest bez wątpienia częste stosowanie surowych i gotowanych warzyw - przede wszystkim pomidorów, papryki, bakłażanów, cukinii, cebuli, czosnku, ogórków oraz charakterystycznych dla tego regionu geograficznego aromatycznych ziół. Nic więc dziwnego, iż dieta śródziemnomorska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, a przez niektórych - za najzdrowszą z diet. Kuchnia ta opiera się przede wszystkim na spożywaniu dużej ilości warzyw, gruboziarnistego pieczywa i ograniczaniu czerwonego mięsa i tłustych sosów i serów. Sałatki śródziemnomorskie to kwintesencja zalet tej kuchni - zdrowe, lekkie i smaczne, sprawdzają się świetnie - w zależności od składników - jako przystawka, danie główne czy kolacja.


Na kuchnię basenu Morza Śródziemnomorskiego składają się przede wszystkim kuchnie: włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska oraz kuchnia turecka, tunezyjska i marokańska. Od razu widać, iż takie bogactwo narodów i kultur musiało wnieść także do kuchni śródziemnomorskiej różnorodność i wyrazistość.


Kuchnia Włochów to przede wszystkim najróżniejsze potrawy ze świeżych lub gotowanych warzyw, częste używanie oliwy z oliwek, pomidorów i aromatycznych ziół - bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu. W kuchni hiszpańskiej poczujemy przede wszystkim pomidory, paprykę, ryż i szafran - dwa ostatnie składniki wprowadzili do kuchni hiszpańskiej Arabowie. Słynne jest także zupa-chłodnik gazpacho. Grecka kuchnia kojarzy się nam natychmiast z sałatką grecką, której specyficzny smak pochodzi od sera feta i oliwek. Południe Francji, czyli Prowansja, oferuje nam aromatyczną kuchnię pachnącą ziołami, pomidorami, bakłażanami i czosnkiem. Stamtąd pochodzi specyfik kuchni śródziemnomorskiej - zupa rybna bouillabaisse. Kuchnia Tunezji - bardzo pikantna - to przede wszystkim smak chilli, czosnku, kminku i kaszki kuskus, a przysmaki marokańskie pachną kminkiem, szafranem, cynamonem, miętą, sezamem i papryką.


CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

KUCHNI ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ

  • dużo warzyw i owoców
  • dużo pełnoziarnistych produktów zbożowych
  • częste spożycie oliwy z oliwek
  • dużo nasion strączkowych
  • dużo naturalnych ziół
  • średnie lub duże spożycie ryb
  • umiarkowane spożycie mleka
  • małe spożycie czerwonego mięsa



ZAPRASZAMY  NA RADOSNĄ KULINARNĄ PRZYGODĘ!



ZAPISZ SIĘ JUŻ DZIŚ!

LICZBA MIEJSC OGRANICZONA!

 


Zalety kuchni śródziemnomorskiej Badania potwierdziły, że osoby, które odżywiają się na sposób śródziemnomorski rzadziej chorują i żyją dłużej. Kuchnia śródziemnomorska wzmacnia system odpornościowy, pozwala zachować kondycję fizyczną i doskonałe samopoczucie. więcej